Over mij

Mijn naam is Adelien Bergman en je kunt gerust zeggen dat ik begeleiding bij problemen met leren adem. Kinderen waarbij het leren moeilijk gaat verder helpen, was voor mij de reden om de pabo te doen. Aan die wens is sindsdien niks veranderd. Drie dagen in de week sta ik met mijn ‘voeten in de klei’ en geef ik les op een praktijkschool. Daarnaast heb ik deze eigen praktijk voor remedial teaching. Rode draad door al mijn werk is het helpen van kinderen en jongeren waarbij het leren en de ontwikkeling minder soepel verlopen. Het is mijn diepgewortelde overtuiging dat je met een positieve houding en door het aansturen op zélf dingen leren, het leerplezier en de zelfredzaamheid van deze kinderen en jongeren vergroot.

Welke uitdagingen hierbij komen kijken, weet ik ook uit persoonlijke ervaring. Als moeder van twee kinderen met dyslexie en autisme, ken ik de worsteling, onzekerheid en frustratie die er soms is. Ik zal nooit vergeten hoe ik ’s avonds, na een lange strijd en een klein beetje lezen, op de rand van het bed van mijn dochter zat. Mijn dochter vroeg me: “Mama, had jij niet liever een kind gehad dat wat minder dom is?” Of hoe ik mijn zoon zag worstelen tijdens een leer-werktraject, maar hij koste wat kost geen hulp wilde accepteren. Het zijn ervaringen die me nog steeds raken. Maar ik weet inmiddels ook dat het met de juiste hulp en begeleiding goed kan komen! Als je maar vertrouwen hebt en houdt in je kind.

Als professional heb ik de tools en ervaring om deze kinderen de juiste ondersteuning te bieden. Het blijft voor mij elke keer weer bijzonder om te zien hoe kinderen groeien, zelfvertrouwen terugvinden en plezier krijgen in het leren. Ze stralen weer. Het motiveert me om vol energie door te gaan!